Linerless (Taşıyıcısız) Etiketler
Kendinden yapışkanlı etiketler; perakende, lojistik, sağlık, üretim gibi pek çok sektör için çok önemli ve tamamlayıcı bir unsur. Bir süpermarkette aldığınız sebzenin tartıldığında etiketlenerek kasadan geçmesinden, e-ticaret sitesinden sipariş ettiğiniz ürünün size ulaşmasında barkodlu kargo etiketi olarak sayısız fonksiyonuyla günlük hayatımızın vazgeçilmezi konumunda.
Kargo | Detay |
---|---|
2022 de gönderilen kargo sayısı | 160 milyar |
Saniyede gönderilen kargo | 5102 |
2028 için öngörü | 225 milyar paket |
10x15cm’lik etiket kullanıldığında | 3500 km² |
Dünyanın çevresini kaç kez dolanır | 860 kere |
Kağıt şerit boyutu | 10 cm |
Pitney Bowes’un 13 büyük ülke ekonomisi üzerinde yaptığı bir araştırmada, (Global Parcel Index Report (Aug 2023) ,2022 yılında gönderilen kargo paketi sayısının 160 milyar paket olduğu, 2028 yılı için bu rakamın 225 milyar pakete ulaşacağının ön görüldüğü bildirildi. Bu rakamların tüm dünyayı kapsamadığını, sadece 13 ülkenin rakamları olduğunu anımsatmakta fayda var.
10x15cm’lik standart bir kargo etiketi kullanıldığında, bu kargoların etiketleri 3.500km2 ‘lik bir alanı kaplıyor ve dünyanın çevresini 860 kere dolanacak 10 santimetrelik bir kağıt şerit tüketiliyor.
Peki sadece basit bir tercihle bu kağıt tüketiminin en az %50 azaltılabileceğini söyleseydik? Evet bu mümkün…
Yapışkanlı etiketlerin yazıcıdan basılırken üzerinde durduğu çoklukla sarı ya da beyaz ve hafif şeffaf olan silikonlu kağıda taşıyıcı kağıt (linerless) adını veriyoruz. Bugüne kadar bu kağıtlar yapışkanlı etiket kullanımında vazgeçilmez bir öğeydi ve kullanım sonrası da tamamı çöpe gitmektedir. Bu noktada geri dönüşüm değil çöpe gitmektedir deyimini özellikle kullandık zira bu taşıyıcı kağıtlar silikon kaplı olduğundan geri dönüştürülememektedir, imha edilmesi gereken bir atıktır.
Son yıllarda gelişen teknoloji ile artık bu taşıyıcı kağıda ihtiyaç duymayan etiketler üretilmiş ve barkod yazıcılarda da bu tarz etiketlere sorunsuz baskı yapan modeller üretilmiştir. Sadece böyle bir yazıcı kullanmayı tercih ederek ve linerless etiket (taşıyıcısız etiket) kullanmaya başlayarak, kullandığınız etiketlerin yarısı kadar bir kağıdı hiç kullanmamış olabilir, bu alanda oluşturduğunuz karbon ayak izinizi %50 düşürebilir ve firmanızın sürdürülebilirlik politikalarına katkıda bulunabilirsiniz.
Taşıyıcısız-linerless etiket kullanmanın bazı faydaları şöyle sıralanabilir;
- Taşıyıcı kağıdın kapladığı alan kullandığınız etiketten büyüktür. Dolayısıyla taşıyıcısız etiket kullandığınızda yaptığınız kağıt tasarrufu %50’den fazladır.
- Yazıcınıza koyduğunuz kağıt taşıyıcı malzeme kadar inceldiğinden, bir seferde yazıcıya koyabileceğiniz etiket sayısı ikiye katlanmış olur. Personelin etiket değiştirme için harcadığı zaman yarıya iner
- Artık etiket arası boşluk, sensör, kalibrasyon gibi dertleriniz kalmadığından, arka arkada farklı ölçülerde etiket basma imkanınız olur. Örneğin mecburiyetten tüm gönderilere 15cm etiket basmak yerine, arka arkada bir 15 cm, bir 5cm, bir 10cm’lik etiket basabilirsiniz. Böylelikle taşıyıcının haricinde ana etiket tüketiminizde de tasarruf etmiş olursunuz.
- Rulodaki etiket sayısı arttığından, aynı sayıda etiket %50 daha az yer kaplar. Böylelikle kargolanırken, depolanırken, saklanırken yerden ve alandan tasarruf etmenizi sağlar.
- Taşıyıcı kağıt ile etiketi birbirinden ayırmak için personel iki elini de kullanmak zorunda iken, taşıyıcısız etikette bunu tek eliyle ve çok daha hızlı yapabilir. Bu da etiketleme operasyonunun hızlanmasını ve verimliliğin artmasını sağlar.
- Taşıyıcı kağıdın üzerinde kullanılan bazı çevreye zararlı kimyasallar da artık etiketinizde kullanılmadığı için, kurumunuzun sürdürülebilirlik, karbon ayak izi azaltma hedeflerine dolaylı katkı sağlayacaktır.
- Her etiket basımı yapıldığında ortaya çıkan, anlık olarak toplanmadığında çalışanların ayağına dolanabilecek ya da makinelere takılıp arızaya yol açabilecek gereksiz kağıt yığınlarının önüne geçilmiş olur, ISG standartları konusunda kurumun gelişim sağlamasına yardımcı olur.
Yukarıda bahsedilen bu faydalar, kurumların sürdürülebilirlik, karbon ayak izi azaltma, iş sağlığı ve güvenliği (ISG) alanlarında pek çok hedeflerini gerçekleştirmesinde ve ilgili ISO standartlarına uyum konusunda önemli rol oynamaktadır. İlgili olabilecek bazı ISO standartları aşağıda listelenmiştir.
ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Standardı
- ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Standardı
- ISO 26000:2020 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Rehberi
- ISO 20400 Sürdürülebilir Tedarik
- ISO 45001:2023 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Standardı
- ISO 53001:2018 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG’ler) Standardı.
Şirketlerin sürdürülebilirlik departmanlarında çalışan sürdürülebilirlik uzmanı, çevre uzmanı, ISG uzmanı gibi çalışanların, şirketlerinin karbon ayak izini azaltma hedeflerine ulaştırmasında önemli bir rol oynayacak linerless-taşıyıcısız etiketleri test etmek isterseniz bize ulaşın.